Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ξύλινα δάπεδα


Τα ξύλινα δάπεδα είναι μία κλασική πρόταση, με μεγάλη διάρκεια ζωής + ταιριάζει σε όλα τα στιλ διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Για την περίπτωση της ανακαίνισης υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι τα παρκέτα από πρεσαρισμένο καπλαμά + laminate, αντί για το μασίφ ξύλο, που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες στην τοποθέτηση. Είναι
 εύκολα στη συντήρηση και στον καθαρισμό. Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους, θα τα βρείτε στην αγορά σε τέσσερις βασικούς τύπους, που καλύπτουν απόλυτα όλες τις ανάγκες σας.

1. Καρφωτά παρκέτα

Τα καρφωτά παρκέτα αποτελούν το κλασικό είδος παρκέτων στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση διατίθενται σε μεγάλη γκάμα από διαφορετικά είδη ξυλείας, όπως: δρυς, doussie, iroko, padouk,merbau , wenge, , niagon, teak burma, teak Africa ,προσφέρουν πολλές επιλογές και συμβαδίζουν με κάθε στιλ διακόσμησης.

2. Κολλητά παρκέτα

Τα κολλητά παρκέτα μπορούν να κολληθούν εύκολα + γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο από μάρμαρο, μωσαϊκό ή μπετόν. Αποτελούν άψογη λύση όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί καρφωτό, τόσο για νέες οικοδομές όσο + για ανακαινίσεις κατοικιών. Είναι από μασίφ ξύλο, που σημαίνει ότι μπορούν να τριφτούν + να λουστραριστούν τόσες φορές όσες + το κλασικό καρφωτό παρκέτο. Λόγω των διαστάσεων και της κοπής τους, προσφέρονται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση, καθώς + για τη δημιουργία σχεδίων.

3. Προλουστραρισμένο πάτωμα διαρκείας

Είναι ένα έτοιμο προβερνικωμένο παρκέτο υψηλών αντοχών. Κατασκευάζεται από τρεις στρώσεις ξύλου, που πρεσάρονται κάτω από ειδικές συνθήκες πίεσης + θερμοκρασίας, + έξι στρώσεις οικολογικών βερνικιών διαρκείας, περασμένα με αυτόματα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά του κάνουν αξεπέραστη την επιλογή του για οποιονδήποτε χώρο: εύκολη, γρήγορη τοποθέτηση, ακόμα + αυθημερόν, χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο και λουστράρισμα. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αφού μπορούν να τριφτούν + να λουστραριστούν.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν από την τοποθέτηση:

01. Όταν η τοποθέτηση γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να λειτουργεί η θέρμανση, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες (σταθερή υγρασία + θερμοκρασία) για το ξύλινο δάπεδο.

02. Το τελικό φινίρισμα του δαπέδου - τρίψιμο - λείανση + βερνίκωμα - γίνονται όταν το ξύλο έχει τη σωστή σχετική υγρασία (8-10%), η μέτρηση της οποίας γίνεται με το υγρόμετρο.

03. Όσον αφορά στην ηχομόνωση, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι η χρήση μονωτικών υλικών που συγκεντρώνουν την υγρασία απαγορεύεται + θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται. Αν + το κέρδος σε συντελεστή ηχομόνωσης είναι της τάξης του 20-30%, η χρήση των ηχομονωτικών υλικών καθιστά τον αερισμό των ξύλινων δαπέδων δύσκολο. Ένας καλός τρόπος μείωσης του θορύβου είναι η χρήση μεσοπατώματος από τάβλες ή κόντρα πλακέ  θαλάσσης, το οποίο μαλακώνει την αντήχηση των δαπέδων, ενισχύει την ποιότητα της κατασκευής, περιορίζει τις πιθανότητες τριγμών + καθιστά περισσότερο ουδέτερο στις συστολοδιαστολές το ξύλινο δάπεδο. Τέλος, η χρήση εξαερισμών δίνει τη δυνατότητα εκτόνωσης + αερισμού των δαπέδων.

04. Σε ό,τι αφορά στα κολλητά δάπεδα, πρέπει πάντα να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην υγρασία της επιφάνειας στην οποία θα γίνει η συγκόλληση των δαπέδων. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ο εγκλωβισμός υγρασίας σε τσιμεντοκονίες, οι οποίες αποτελούν το υπόστρωμα των δαπέδων, και έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα το αρχικό σκέβρωμα + στη συνέχεια, την αποκόλληση του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση οργάνων μέτρησης υγρασίας κρίνεται απαραίτητη πριν από τη συγκόλληση.

05. Αποφυγή σφουγγαρίσματος με μεγάλη ποσότητα νερού αλλά + ύγρανση των χώρων κατά την περίοδο των θερινών μηνών, όπου συνήθως αφήνουμε κλειστό το σπίτι μας + παρατηρείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου