Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Τέχνη του οι ουρανοξύστες


Ο Μ. Βεληβασσάκης, από τους κύριους μετόχους αμερικανικής τεχνικής εταιρείας, κατασκευάζει στη Σ. Αραβία τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη του κόσμου.

Τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη στον
κόσμο, 2,5 φορές υψηλότερο από τους άλλοτε δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, κατασκευάζει στη Σαουδική Αραβία ένας Κρητικός μηχανικός.


Πρόκειται για το στέλεχος της ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής, Μανόλη Βεληβασσάκη, που έφυγε από την Κρήτη το 1970, σπούδασε μηχανικός στις ΗΠΑ και είναι ένας από τους κύριους μετόχους σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς μελετητικές - τεχνικές εταιρείες, που ειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων, σταδίων και ουρανοξυστών.



Το «διαμάντι» στην ΚωνσταντινούποληΗ εταιρεία του κ. Μανόλη Βεληβασσάκη ανέλαβε τις διαδικασίες κατεδάφισης και εκκαθάρισης των χτυπημένων από τους τρομοκράτες δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη. Η δαπάνη του έργου ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ και οι εργασίες κράτησαν περί τους εννέα μήνες.

Ο Κρητικός μηχανικός, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο, μιλώντας στο «Εθνος», είπε ότι «την κρίση οφείλουν οι πάντες και ιδιαίτερα όσοι έχουν ρευστό να τη δουν ως καλή ευκαιρία και να τολμήσουν».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο Ντουμπάι, όπου έκανε πολλές δουλειές και στο παρελθόν, η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ ανέφερε «ως ανοιχτούς επενδυτικούς παράδεισους» το Κουβέιτ, το Αμπου Ντάμπι, τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη, την Ντόκα κ.α. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί έστω στη γειτονική Λιβύη να μη γίνεται... παρέλαση Ελλήνων επενδυτών και να έχει κατακλυστεί η χώρα από Τούρκους και Ιταλούς.

Στη Λιβύη

«Πήγα πρόσφατα στη Λιβύη ως Ελληνας και όχι ως Αμερικανός και μου έγινε θερμότατη υποδοχή, όπως και προτάσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει με τεχνικούς και επιχειρηματίες άλλων εθνικοτήτων», δήλωσε στο «Εθνος».

Οπως ανέφερε ο κ. Βεληβασσάκης, στην Τζέντα βάζουν τώρα τα θεμέλια για το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, ύψους χιλίων μέτρων. «Θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο που θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια και περιλαμβάνει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, γραφεία, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Το εμπορικό κέντρο ανήκει σε πρίγκιπα και το κόστος του θα ανέλθει στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια».

Η εταιρεία του Κρητικού κατασκευαστή δεν διστάζει να δραστηριοποιηθεί ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση, όπως στο νότιο Ιράκ, όπου αυτή την περίοδο κατασκευάζει γήπεδο 80.000 θέσεων.

Μανόλης Κοκολάκης
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου