Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Επιρροές των LEDs στην υγεία του ανθρώπου



Ο Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Υγιεινής & Ασφάλειας, δημοσίευσε μία έκθεση για τα θέματα υγείας που προκύπτουν από την χρήση LEDs στο φωτισμό.



Στις 25 Οκτωβρίου του 2010, ο
Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος , Υγιεινής & Ασφάλειας (ANSES), δημοσίευσε μία έκθεση / αξιολόγηση η οποία αναφέρεται στις αρνητικές επιρροές της πλέον αναπτυσσόμενης τεχνολογίας φωτισμού, στην υγεία του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο ερευνών από την επιστημονική ομάδα του οργανισμού, πραγματοποιήθηκαν διάφορες πρωτοποριακές μελέτες για την αξιολόγηση των κινδύνων των νέων συστημάτων φωτισμού, βάσει της ευρωπαϊκής φωτο-βιολογικής ασφάλειας. Μερικά από τα προϊόντα κρίθηκαν πως υπάγονται σε υψηλότερες ομάδες κινδύνου από τα παραδοσιακά συστήματα φωτισμού και εξακολουθούν παρόλα αυτά να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Ένα από τα μειωνεκτήματα που αναφέρονται είναι η φασματική ανισορροπία με το "μπλε φως" να υπερέχει σε μεγάλο ποσοστό στα λευκά LEDs, το οποίο προκαλεί οπτική δυσφορία και τοξικό στρες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Για το λόγο αυτό τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα κινδύνου στο φαινόμενο, καθώς ο κρυσταλλοειδής φακός τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν είναι σε θέση να φιλτράρει το φως αποτελεσματικά.

Επίσης μέσω της έκθεσης οι κατασκευαστές προτρέπονται να σχεδιάζουν φωτιστικά συστήματα στα οποία θα αποφεύγεται η άμεση οπτική επαφή της πηγής με το μάτι (μέσω της δέσμης), καθώς επίσης και να λαμβάνεται υπόψιν η σταδιακή φθορά των στρωμάτων του φωσφόρου στα λευκά leds, που ανεβάζει το φωτο-βιολογικό ρίσκο σε υψηλότερο βαθμό.

Για να κατεβάστε την πλήρη έκθεση σε μορφή pdf, πατήστε ΕΔΩ.
flashlight

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου