Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ανακαινίσεις σε παλαιές πολυκατοικίες...




Τρεις ανακαινίσεις που αποδεικνύουν ότι όλα είναι δυνατά!

Παλιές πολυκατοικίες. Ταλαιπωρημένες, εκτός στιλ και αρκετά βρώμικες! Είναι άσχημες να τις βλέπεις, δυσάρεστο να ζεις σε αυτές και –το κυριότερο- δύσκολο να πουλήσεις τα διαμερίσματα που στεγάζονται σε αυτές! Μία καθολική ανακαίνιση μπορεί να είναι δύσκολη χρονοβόρα και δαπανηρή. Υπάρχουν όμως λύσεις  και μας
έρχονται από κοντινές χώρες.

 Στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, οι Ολυμπιακοί αγώνες δημιούργησαν θαύματα και άλλαξαν τη μορφή της πόλης. Δεν επηρέασαν όμως το ίδιο θετικά όλες τις γειτονιές. Η συγκεκριμένη πολυκατοικία που βλέπετε στη φωτογραφία δεν ήταν ότι πιο όμορφο είχε να επιδείξει η πόλη.


Οι ιδιοκτήτες όμως δεν έκατσαν άπραγοι. Κάλεσαν τον ομοεθνή τους αρχιτέκτονα Νταβίντ Μπράβο Σάλβα και του ανέθεσαν να αναμορφώσει την εικόνα του κτιρίου του. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και έστω και αν περιορίζεται στον πλευρικό τοίχο είναι μία καλή αρχή!

 Το ίδιο συνέβη και στην πόλη Βαλέντσια της ίδιας χώρας, όπου ο αρχιτέκτονας Λουίς ντε Γκαρίντο, ανέλαβε να επικαιροποιήσει αυτό το κτίριο που χτίστηκε πριν πολλές δεκαετίες. Το αποτέλεσμα θυμίζει κάποια διάσημη γκαλερί και δικαιώνει τους ιδιοκτήτες αλλά και τον αρχιτέκτονα για τις επιλογές τους.


Κοιτάζοντας τα διπλανά κτίρια μπορούμε να φανταστούμε την αρχική εικόνα του κτιρίου και να αντιληφθούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα. Τώρα, οι κάτοικοι του παλαιού οικήματος θα μπορέσουν πολύ πιο εύκολα να προχωρήσουν στην πώληση ενός διαμερίσματος. Βέβαια μπορεί να επιλέξουν …και να μείνουν!

Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι στα κτίρια που κατοικούμε, όλα μπορούν να αλλάξουν. Τουλάχιστον εξωτερικά, χωρίς μεγάλο κόστος. 
Χρήστος Δσκαλόπουλος - isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου