Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τεχνολογία OLED: Φωτισμός από τους τοίχους και όχι από την οροφή.


Φανταστείτε τον εαυτό σας να μπαίνετε σε ένα δωμάτιο και ανοίγοντας τον διακόπτη να φωτίζεται ομοιόμορφα με ένα διάχυτο φως το οποίο προέρχεται από …παντού. Για να το δώσουμε καλύτερα σαν εικόνα, φανταστείτε η επένδυση του τοίχου σας να φωτίζει απαλά
 το δωμάτιο και να μπορείτε να μεταβάλλετε τόσο την ένταση του φωτός όσο και το χρώμα.

Σε αυτό το σημείο τελειώνει η φαντασία και ξεκινά η πραγματικότητα. Ερευνητές από την General Electric έχουν κατασκευάσει πρωτότυπα OLED (organic LED) τα οποία μπορούν να τυπώνονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που τυπώνεται το χαρτί από μια τυπογραφική μηχανή.

Στόχος τους είναι σε λίγα χρόνια να μπορούν να κατασκευάσουν μια “ταπετσαρία” η οποία θα αποτελείται από OLED’s και θα μπορεί να κολληθεί οπουδήποτε επιθυμεί ο καθένας, και ακόμα να καταφέρουν να μπορεί κάποιος να αλλάζει κατά βούληση το χρώμα του φωτισμού όσο και την έντασή του.

Σημαντικός στόχος για την εταιρεία είναι να καταφέρουν να είναι οικονομικά προσιτό το όλο εγχείρημα , ούτως ώστε να αποτελεί την νέα πηγή φωτισμού στα σπίτια μας στο άμεσο μέλλον.

Η τεχνολογία OLED σε σχέση με τα κλασσικά LED έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Η τεχνολογία OLED χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή οθονών παρόμοιων με τις LCD. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να παραχθούν πιο απλά από τις LCD με μια μέθοδο που μοιάζει με εκτύπωση, και χρησιμοποιούν ένα οργανικό υπόστρωμα για την παραγωγή φωτός, μέσω του φαινομένου της electroluminescence (ηλεκτροφωταύγεια= είναι το οπτικό και ηλεκτρικό φαινόμενο της παραγωγής φωτός όταν ηλεκτρικό ρεύμα περάσει μέσα από το υλικό ή όταν βρεθεί σε ένα ηλεκτρικό πεδίο). Λόγω του ότι σε σχέση με τις LCD δεν χρειάζονται extra πηγή φωτός πίσω από την οθόνη, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις LCD κάνοντάς τις ιδανικές για εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα και μικρές συσκευές (λόγω της μεγαλύτερης αυτονομίας που προσφέρουν), αλλά και για μεγαλύτερες εφαρμογές όπως οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστών.(διευκρίνηση: η τεχνολογία OLED δεν είναι καινούρια , αναπτύχθηκε από την Eastman Kodak, στις αρχές του 1980, αλλά συνεχώς εξελίσσεται)

Παρόλα αυτά λόγω του φαινομένου που προαναφέραμε τα OLED μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή φωτός (που είναι και το θέμα του άρθρου) και μάλιστα φαίνεται ότι έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Μελλοντικά θα μπορούσαν όπως λένε οι ερευνητές να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για μεγάλης επιφάνειας εύκαμπτες οθόνες που θα μπορούσαν να είναι αναρτημένες σε έναν τοίχο.

medgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου